Elektrocentrály pro stavební účely a pro chataře a chalupáře

Pokud uvažujete o náhradním zdroji výroby elektřiny, o pronájmu elektrocentrály, která bude pracovat dlouhodobě, v nepřetržitém provozu po dobu několika hodin denně, mohli byste sáhnout po tzv. plynové rámové elektrocentrále. Využívá tří druhů fosilních paliv – buď benzínu, nebo LPG, případně CNG. Značnou výhodou těchto zařízení je nižší pořizovací cena a také levnější provoz. Ze zkušeností některých uživatelů vyplývá, že pro provoz v zimních měsících (v mrazu) je vhodnější CNG.

čerpadlo

Pohonné jednotky pro jemnou mechaniku a elektroniku

K tomuto speciálnímu účelu slouží invertorové elektrocentrály, lidé s nimi nejčastěji zajišťují provoz automobilových karavanů, dokonce i pouličních prodejních stánků, využití ovšem nachází i pro zajištění nepřetržitého provozu výpočetní techniky. Mají poměrně tichý chod, což je však na úkor nižšího výkonu. Pokrývají tedy pouze omezený objem spotřebičů.

Záložní zdroj elektřiny pro rodinný dům

Pro zajištění odběru elektřiny v případě výpadku, nebo pro občasné práce na chatách či zahradách, kde není elektřina k dispozici, se uplatní benzínový rámový zdroj. Je výkonnější, než invertorové elektrocentrály, a tato zařízení mají takřka ideální poměr cena/výkon.

Doplňková výbava

Řada výrobků dodávaných na trh, které se objevují i v sortimentu půjčoven elektrocentrál, má k dispozici systém AVR, jehož polovodiče vyrovnávají kolísání výstupního napětí. Takové systémy můžete připojit i na citlivá zařízení vybavená elektronikou, např. domácí spotřebiče, výpočetní techniku atd.
Některé zdroje mají v sobě zabudován měřič doby provozu motoru, nebo automatický měřič stavu oleje, který motor vypíná při jeho poklesu pod únosnou mez.

rozvaděč

Potřebný výkon elektrocentrály pro jednotlivé typy elektrických spotřebičů

  • Chladničky, mrazničky, kompresor, domácí vodárna – tato soustrojí s indukčním motorem vyžadují výkon elektrocentrály o 300 – 500 procent vyšší, než je celkový součet příkonu všech těchto spotřebičů.
  • Domácí spotřebiče typu televize, žehličky, počítače vyžadují výkon zdroje o 200 procent vyšší.
  • Řetězová pila, vrtačka, bruska, vysavač – tyto stroje s komutátorovým motorem potřebují ke své práci rovněž o 200 procent vyšší příkon.
  • Elektrické vytápění, horkovzdušné pistole a fény, rychlovarné konvice – pro tyto domácí spotřebiče tzv. odporového typu postačí výkon zdroje stejný, jaký odpovídá celkovému příkonu těchto zařízení.